Lifestyle

Nie tylko na deser – z czym serwować naleśniki?

Naleśniki serwujemy przeważnie w formie deseru lub na słodką kolację. Jednak można je przygotować w wersji wytrawnej z warzywami i mięsem. Świetnie smakują zapiekane na ciepło, jak i podawane na zimno. Odkryj garść smakowitych inspiracji, aby dowiedzieć się, z czym serwować wytrawne naleśniki!

Naleśniki z pieczoną papryką zapiekane z pomidorkami koktajlowymi

Z serem białym, dżemem lub owocami – tak najczęściej serwujemy naleśniki na słodko Czasami warto nieco poeksperymentować w kuchni, aby odkrywać zupełnie nowe smaki – tym bardziej, że uniwersalne ciasto naleśnikowe doskonale się do tego nadaje. Pierwszą propozycją są zapiekane naleśniki na słono z dodatkiem kolorowych warzyw. Ciasto przygotowuje się tak samo jak do słodkich naleśników, jednak można dodać do niego odrobinę ulubionych przypraw. Naleśniki doskonale smakują z pieczoną papryką, cebulą, kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, a także farszem, którego podstawą będzie np. obsmażony filet z kurczaka lub ryż. Przed włożeniem do piekarnika, naleśniki można posypać startym żółtym serem, a jak już będą gotowe – ozdobić aromatyczną natką pietruszki.

Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku to kolejna pyszna propozycja na sycący obiad lub kolację, a zarazem… doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti! Naleśniki na słono można przygotować niemal z tych samych składników wchodzących w skład bolognese, czyli mięsa mielonego, przecieru pomidorowego i cebuli. Wbrew pozorom naleśniki po bolońsku nie są trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Można wykorzystać sprawdzone rozwiązania, czyli WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku, który doda jeszcze więcej smaku potrawie. Podobnie jak w przypadku spaghetti, zwieńczeniem pieczonych naleśników będzie starty parmezan.

Naleśniki z warzywami

A teraz czas na wegetariańską wersję dania. Osoby, które nie lubią mięsa lub nie mają w danym dniu ochoty na ten składnik, najczęściej decydują się na tradycyjne naleśniki na słodko, jednak równie dobrym pomysłem jest przygotowanie farszu z kolorowych warzyw. W tej roli wykorzystać możemy np. pieczarki, cukinię i cebulkę. Przygotowując te naleśniki, należy pamiętać o usmażeniu wszystkich warzyw i dodaniu ulubionych przypraw – nadadzą się zarówno gotowe mieszanki, jak i własne kompozycje.

Innym pomysłem będą naleśniki z papryką, brokułami, pomidorkami koktajlowymi i fetą. Możliwości jest naprawdę dużo! Do tej wersji naleśników w szczególności pasuje sos pomidorowy, którym polejemy danie tuż przed podaniem. Istnieje kilka przepisów na ciasto naleśnikowe – tym razem warto je przygotować z dodatkiem kwaśnej śmietany, a białka ubić na sztywną pianę.

Naleśniki z brokułami

Naleśniki nie muszą występować w tradycyjnej wersji. Szukając sposobu na urozmaicenie tego dania, po zawinięciu warto je usmażyć na patelni, jak klasyczne krokiety. Oprócz brokuła można dodać do farszu parówki. To niecodzienne połączenie, jednak naprawdę smakowite! Należy pamiętać o wcześniejszym ugotowaniu różyczek brokuła, najlepiej na półtwardo – warzywo zmięknie jeszcze odrobinę podczas smażenia. Do brokułowego farszu warto również dodać starty żółty ser, jednak jeżeli nie mamy tego składnika w domu, można zastąpić go mozzarellą lub serem feta.

Naleśniki to danie, które nigdy się nie nudzi – pod warunkiem, że przygotowujemy je na różne sposoby. Doskonale smakują polane sosem pomidorowym, delikatnym jogurtowym lub czosnkowym, który doda jeszcze bardziej wyrazistego smaku potrawie.

Artykuł sponsorowany

Zobacz